VIERkamp, veelzijdige muzikale studiedag

Het was ooit de musicus en componist Willem Vogel (1920-2010), die aan de wieg stond van de studiedagen voor kerkmuziek en liturgie. Dat groeide uit tot een succesvolle jaarlijkse vierdaagse in Hoeven gedurende circa 40 jaar. Velen deden hier inspiratie op om in hun eigen gemeente, koor of cantorij aan de slag te gaan met liturgie en kerkmuziek.

Liturgiewerkplaats gaat nu samen met de staf, die tot en met 2019 ‘Hoeven’ heeft geleid, deze mooie activiteit weer nieuw leven inblazen. Op een andere plaats en in een iets andere vorm, maar met behoud van de onmisbare elementen: vieren, ontmoeten en leren.

Nieuw: VIERkamp

In 2023 beginnen we met een eendaags VIERkamp, een studie- en muziekdag op woensdag 19 juli in Kampen. Daarmee is vorig jaar al ervaring opgedaan in de Burgwalkerk. Zowel voor theologen, organisten en cantors, als voor koor- of cantorij-leden en leden van liturgiewerkgroepen in de gemeente een inspirerend evenement om naar uit te zien!

Thema: Troost

In 1523 schreef Martin Luther zijn eerste lied en in 1524 verscheen het eerste protestantse liedboek. Een belangrijk doel van die liederen was: troost bieden. Aan mensen die zich zorgen maakten om het lot van hun ziel na de dood en aan wie leed aan de tegenslagen tijdens het leven. Voor Luther was ‘geloof’ een synoniem voor ’troost’.

Precies 200 jaar later waren er zoveel liederen dat de vraag opkwam of die oude liederen niet weg konden. Dat maakte ruimte in liedboeken voor de vele nieuwe liederen. En bovendien was niet alles meer goed te begrijpen. Een deel van de lutherse theologen was het daar niet mee eens: “zulke troostrijke liederen moeten behouden blijven. En laten we ze vooral beter uitleggen als ze niet meer goed begrepen worden”.

In 1724 zette Johann Sebastian Bach daarom de herdenking van de eerste liedboeken in de schijnwerpers met een jaargang koraalcantates. Maar liefst 40 oude liederen werden opnieuw uitgelegd in tekst en muziek. Ook vele andere componisten werden geïnspireerd om mooie composities te maken over deze schat aan liederen, Felix Mendelssohn Bartholdy bijvoorbeeld.

In 2023/24 zijn wij aan de beurt om eens opnieuw te onderzoeken welke troost de oude liederen ons nog steeds te bieden hebben. Helpen nieuwe vertalingen ons het erfgoed te blijven verstaan? Of zijn het vooral latere grote dichters zoals Willem Barnard en Huub Oosterhuis waaraan wij geliefde en troostrijke zinnen ontlenen?

Tijdens deze goedgevulde studiedag verkennen we dit terrein op verschillende manieren met troost als centraal thema. Er wordt gevierd, gestudeerd, gezongen en gemusiceerd. Oude en nieuwe muziek. Sommige onderdelen samen, andere in subgroepen naar belangstelling. En natuurlijk zal de ontmoeting met vele liefhebbers van liturgie en kerkmuziek op zichzelf al volop troost bieden!

Meer informatie

Datum en plaats: woensdag 19 juli 2023, Burgwalkerk Kampen.
Het programma duurt van 11.00 uur tot 21.15 uur.

Kosten: € 70,- per persoon, inclusief materiaal, koffie/thee, lunch en dinerbuffet.

De staf wordt gevormd door: Aleida Post, Monique Schendelaar, Maarten Diepenbroek, Sander van den Houten, Theo Menting en Elske te Lindert. Zij zorgen voor een aansprekend programma met verschillende aspecten van liturgie en kerkmuziek.

Het thema wordt voorbereid samen met Lydia Vroegindeweij die in 2020 promoveerde op ‘Troost bij Luther en Bach‘. Een verdere introductie op het thema is te lezen in dit artikel en meer over 500 jaar Lutherliederen en 300 jaar Bachs koraalcantates vind je op de projectwebsite L500B300.

Opzet van het programma:

Hieronder zie je ter oriëntatie het programma op hoofdlijnen. De verdere uitwerking wordt in de loop van mei bekend gemaakt.

10.30 uur       
11.00 – 11.20 uur       
11.20 – 12.30 uur       
12.30 – 13.15  uur      
13.15 – 14.15 uur       

14.30 – 15.30 uur       
15.30 – 16.00 uur       
16.00 – 17.00 uur

17.15 – 18.15 uur       
18.15 – 19.30 uur       
19.30 – 20.30 uur
20.45 uur       
21.15 uur       

Inloop met koffie/thee
Aanvang met ochtendgebed
Tutti-repetitie
Lunch
Lezing en gesprek

Eerste blok in deelgroepen
Pauze met koffie/thee
Tweede blok in deelgroepen

Tutti-repetitie
Dinerbuffet
Tutti-repetitie (+presentatie deelgroepen)     
Completen
Einde en afscheid

Er wordt gewerkt met allen (tutti) en in deelgroepen naar belangstelling:

  • Organisten (met Sander)
  • Zangers (met Monique en met Elske aan de toetsen)
  • Dirigenten (met Aleida)
  • Verdieping voor theologen en voorgangers (met Maarten)
  • Verdieping voor liturgie-werkgroepleden en gemeenteleden (met Theo)

Aanmelding

LET OP: aanmelden vóór 13 juli 2023!

Je kunt je aanmelden door een ticket te kopen in de webwinkel van onze Stichting Kerkmuziek Netwerk.

In de loop van mei ontvang je meer informatie over het programma en een formulier waarop we je vragen om relevante aanvullende gegevens zoals stemgroep of instrument, voorkeur voor het deelprogramma en eventuele dieetwensen.

Ter inspiratie

Een paar smaakmakende korte video’s over de plannen voor deze zomer. Deel ze gerust!

Nieuwsbrief

Wil je niets missen van tips of nieuwe activiteiten? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief.

Bijbellezingen en liederen

Meer overzichten van lezingen en liederen.

Agenda

Zoek je naar activiteiten rond kerkmuziek en liturgie? Hier ben je welkom om mee te doen.

Recente berichten

Bekijk meer berichten.