Blijven vieren: een mooie uitdaging!
Je ziel op adem laten komen, in de drukte van alledag. Samen zingen.Verrassende woorden horen. Een kaarsje opsteken en voor een ander of voor jezelf bidden. Troost vinden bij tegenslag.
Liturgie speelt een belangrijke rol in een samenleving die naar zingeving en verbinding zoekt.
De Liturgiewerkplaats biedt gelegenheid om inspiratie op te doen, kennis te delen en praktijkervaring uit te wisselen over de vele facetten van liturgie. Dat doen we online en ook met ontmoetingen ‘in real life’.
Vieren
Veel mensen noemen de viering het hart van de gemeente. De schoonheid, de troost, de gebaren, de woorden, de muziek – dat alles vormt samen de stroom waarin je wordt opgenomen en actief deelneemt. Een bedding voor jouw leven, aangeraakt door Gods Geest.
Maar waar komen onderdelen van de liturgie vandaan, wat is hun functie en betekenis? En hoe kun je daarmee omgaan in jouw context?
Of je nu betrokken gemeentelid of professional in de kerk bent, we willen je inspireren, uitdagen en ondersteunen om te vieren. Dat doen we hier online, maar ook met workshops, lezingen en cursussen. Zoek hier naar onderwerpen die jou interesseren.
Liturgie
Liturgie is niet het boekje of briefje dat je bij binnenkomst in de kerk ontvangt met de liederen die gezongen worden en de teksten die gelezen gaan worden. De liturgie staat ook niet op de beamer. Liturgie is een zorgvuldig samengestelde eenheid van handelingen en symbolen waarmee de eredienst wordt vormgegeven. De protestantse liturgische praktijk is veelkleurig en divers. Er is wel een vaste basis, ontleend aan de Bijbel, maar er zijn ook grote verschillen in plaats, tijd, cultuur en kerkelijke traditie of stroming.
Werkplaats
Liturgie is ook altijd in beweging en wordt beïnvloed door ontwikkelingen binnen en buiten de kerk. Er zijn allerlei liturgische experimenten – niet alleen in pioniersplekken en in kleiner wordende gemeenten. Des te belangrijker om je te realiseren welke theologische achtergronden aan de basis van de protestantse eredienst liggen. Ieder kerkgenootschap probeert op zijn eigen manier, met eigen mensen, materialen en hulpmiddelen te behouden wat waardevol is en wellicht aan te passen wat nodig is zodat mensen van nu hun weg vinden in de eredienst aan God. De Liturgiewerkplaats biedt verschillende ‘gereedschappen’ die helpen bij het vormgeven en beleven van liturgie in verschillende contexten.
Over ons
Liturgiewerkplaats is een nieuw initiatief van de Stichting Kerkmuziek Netwerk, ook bekend van de Kerkliedwiki en het project Orgelkids. Wij zijn een onafhankelijke stichting, die zich inzet voor het behoud van immaterieel religieus erfgoed, ongeacht de kerkelijke stroming. Een netwerk van betrokken theologen en kerkmusici werkt incidenteel of op projectbasis samen om kennis op te bouwen, ervaringen te delen en anderen te inspireren om het erfgoed betekenisvol te laten blijven en actueel te houden.
maart 2023