Het hijgend hert en andere uitdrukkingen

Het Boek der Psalmen, het gezangboek dat in 1773 officieel in de Hervormde Kerk werd ingevoerd, bestaat in 2023 maar liefst 250 jaar. Nicoline van der Sijs zocht uit welke woorden en uitdrukkingen waarschijnlijk door dat boek zijn geïntroduceerd. Het leverde een gelegenheidswoordenboekje met 62 woorden en uitdrukkingen op.

 

Je kunt het gelegenheidswoordenboekje gratis online raadplegen op de website van het Instutuut voor de Nederlandse taal.

Erg leuk om eens door te bladeren en te bedenken hoeveel je er kent.

Uit 1773

In haar inleiding schrijft Van der Sijs:

“De regel “het hijgend hert, der jacht ontkomen” is algemeen bekend, maar lang niet iedereen weet dat hij het begin is van Psalm 42 in de versie van Het Boek der Psalmen, het gezangboek dat in 1773 officieel in de Hervormde Kerk werd ingevoerd. Nog minder mensen zullen weten dat de regel is geschreven door de befaamde achttiende-eeuwse dichteres Lucretia Wilhelmina van Merken. Dat die regel nog steeds bekend is, is bijzonder want Het Boek der Psalmen is in 1968 in de meeste kerken vervangen door het Liedboek voor de kerken, en daarin werd het hijgende hert een moede hinde die “naar het klare water smacht”. Hoewel er dus al 55 jaar niet meer over het hijgende hert wordt gezongen, heeft dit zich inmiddels genesteld in het collectieve geheugen.”

Op de Kerkliedwiki

De inhoudsopgave van de psalmberijming  uit 1773 vind je uiteraard op de Kerkliedwiki. Daar zijn nog de nodige rode links bij, of te wel pagina’s die nog gemaakt moeten worden. Een mooie uitdaging voor wie zin heeft om mee te helpen. Juist in dit jubileumjaar. Maak een account aan en ga aan de slag, of neem even contact op. We helpen je graag op weg.

Titelpagina van Het Boek der Psalmen in de druk van 1776 [via Wikimedia Commons]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Nieuwsbrief

Wil je niets missen van tips of nieuwe activiteiten? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief.

Bijbellezingen en liederen

Meer overzichten van lezingen en liederen.

Agenda

Zoek je naar activiteiten rond kerkmuziek en liturgie? Hier ben je welkom om mee te doen.

Recente berichten

Bekijk meer berichten.