Bach-fuga in beeld

Leren luisteren naar een preludium en fuga van J.S. Bach gaat zoveel gemakkelijker als je het spoor kunt volgen. Een visualisatie in beeld kan daar erg goed bij helpen.

De onervaren luisteraar hoort vooral een enorme geluidsmassa, waar je zelfs bang van kunt worden. Terwijl de liefhebbers juist volop genieten van zo’n stevig stuk orgelmuziek. Dat is wel een erg groot verschil in beleving. Hoogste tijd om wat hulp te bieden met een mooie luisteroefening.

Deze uitvoering van een bekende preludium en fuga van Bach (BWV 544) wordt gespeeld door Elske te Lindert op het orgel in de Bovenkerk in Kampen, gebouwd door Albertus Antoni Hinsz in 1742. De animatie in beeld is gemaakt door Stephen Malinowski.
 
Elske schreef op Facebook: “Always trying to play transparent, so you can hear all the lines. And now you even see the lines! Thanks Stephen for these beautiful graphics!”
 
En dat is precies waar het om gaat in zo’n stuk en vooral in de fuga, die bestaat uit melodische lijnen die na elkaar in alle stemmen terugkomen. Deze muziek vraagt van de organist om alle lijnen afzonderlijk goed hoorbaar te maken, als vier zangers die elk hun eigen partij zingen. Bekijk de video maar eens en probeer de melodie van één kleurlijn eens te blijven volgen met je ogen én je oren. Je hoort dan vast zoveel meer in de muziek. Geniet ervan!

De geluidsopname is ontleend aan deze opname die werd gemaakt voor het project All of Bach van de Nederlandse Bachvereniging.

Meer lezen:

Wil je meer weten over de opbouw van een fuga, bekijk dan de informatie op deze pagina’s:

Nieuwsbrief

Wil je niets missen van tips of nieuwe activiteiten? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief.

Bijbellezingen en liederen

Meer overzichten van lezingen en liederen.

Agenda

Zoek je naar activiteiten rond kerkmuziek en liturgie? Hier ben je welkom om mee te doen.

Recente berichten

Bekijk meer berichten.