Zangevenementen rond psalmberijming 1773

Het Reformatorisch Dagblad organiseert in mei 2023 drie zangevenementen rond de psalmberijming van 1773. Er staan samenzangavonden in Tholen en Ede op de rol. Daarnaast is er een koorscratchdag in Gorinchem. Aanleiding voor de activiteiten is het feit dat ”1773” dit jaar 250 jaar bestaat.

Uit recent onderzoek van het RD blijkt dat RD-lezers nog zeer gehecht zijn aan de berijming van 1773. De respondenten geven hun psalmboek gemiddeld een kleine 8. Ook reformatorische jongeren, die in een aparte enquête zijn bevraagd, geven in meerderheid aan het zingen uit een 250 jaar oude psalmberijming geen probleem te vinden.

Om dit jubileumjaar te markeren, organiseert het RD in mei drie zangevenementen. De samenzangavond in de Grote Kerk in Tholen is op zaterdagavond 6 mei. Organist is Pieter Heykoop. Ds. G.W.S. Mulder (Ridderkerk) verzorgt de meditatie.

De samenzangavond in de Oude Kerk in Ede is op vrijdagavond 12 mei. Organist is Harm Hoeve. Ds J.M. Molenaar (Zoetermeer) houdt de meditatie.

Koorscratchdag

De koorscratchdag is op zaterdag 27 mei in de Grote Kerk van Gorinchem. Zangers kunnen zich tot 17 april opgeven om deel te nemen aan het scratchkoor dat die dag oefent én uitvoert. Dirigent is André van Vliet. Op het programma staan psalmbewerkingen van Claude Goudimel, R. Vaughan Williams, André van Vliet, Joop de Jong, C.C.H. Parry en Pieter Stolk. Speciaal voor deze gelegenheid schreven Marcel van de Ketterij, Johan Bredewout en Leander van der Steen een nieuwe compositie. Kosten voor deelname aan de koorscratchdag zijn 29,95 euro (voor RD-abonnees) en 34,95 euro. Bij de prijs inbegrepen zijn toegestuurde muziek, soep en een exemplaar van de uitgave ”Ons psalmboek” van dr. Jaco van der Knijff uit 2021).

Aan het concert op zaterdagavond 27 mei in Gorinchem werken Marcel van de Ketterij (orgel) en Maurice van Dijk (trompet) mee. Ds. W.J.C. van Blijderveen (Kruiningen) verzorgt de meditatie.

Zowel tijdens de avonden in Tholen en Ede als tijdens het concert in Gorinchem vertelt RD-muziekredacteur dr. Jaco van der Knijff over de achtergronden van het psalmboek van 1773.

De samenzangavonden en het concert in Gorinchem zijn gratis toegankelijk. Wel is aanmelden verplicht.

Meer informatie en aanmelden: www.beleefenontmoet.nl

(Bron: RD)

Nieuwsbrief

Wil je niets missen van tips of nieuwe activiteiten? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief.

Bijbellezingen en liederen

Meer overzichten van lezingen en liederen.

Agenda

Zoek je naar activiteiten rond kerkmuziek en liturgie? Hier ben je welkom om mee te doen.

Recente berichten

Bekijk meer berichten.