Willem Barnard ‘In wind en vuur’

Willem Barnard (1920-2010), ook bekend als Guillaume van der Graft, is de belangrijkste kerklieddichter van de twintigste eeuw. Mede door Barnards liederen en schriftuitleg hebben veel kerken ongemerkt een renaissance in hun liturgie beleefd.

Voor Barnard vormden poëzie, liturgie en theologie een eenheid: in zijn liederen komt alles samen. Ook vandaag de dag kleuren zijn liederen volop protestantse, rooms-katholieke en oudkatholieke liedbundels, in zowel Nederland als Vlaanderen.

De driedelige uitgave In wind en vuur brengt de schat van zijn 352 liederen, die hij schreef op ‘de adem van het jaar’, voor het eerst bijeen en licht de liederen uitgebreid toe.

Band I bundelt alle 352 liederen. Ze zijn voorzien van een melodie, en soms ook van alternatieve melodieën. De bundel volgt de zondagen van het liturgisch jaar en kent ook rubrieken als getijden en gedenkdagen. Band 1 is ook los te bestellen.
Download het liedregister incl. inhoudsopgave.

De banden II en III geven veelzijdige toelichtingen en analyses bij het werk van Barnard. Per lied wordt diepgaand inzicht geboden in poëtische, bijbelse, liturgische en muzikale aspecten. De vele registers en de handige indeling maken de bundel uiterst praktisch in gebruik.

In wind en vuur is niet alleen een liedbundel maar ook een inspirerend naslagwerk bij het (lied)oeuvre van Barnard, een oeuvre dat in alle toonaarden het goddelijk geheim bezingt. In wind en vuur opent Barnards liederen voor zingen en bidden, mediteren en studeren. Om, zoals Barnard het zelf zei, het geloof diep te inhaleren, liefst over de longen. 

Voor meer informatie en bestellingen:

Uitgeverij Skandalon.

Kies uw mooiste lied van Willem Barnard

Wat is volgens u het mooiste lied van de kerklieddichter Willem Barnard? Is het bijvoorbeeld Lieve Heer, gij zegt ‘kom’ en ik kom, Een zaaier ging uit om te zaaien of De eersten zijn de laatsten? Of is er een ander lied dat uw hart raakt?

Doe mee met de verkiezing van ‘Het Mooiste Barnardlied’!  De verkiezing start als Barnards verzamelbundel In wind en vuur – Alle liederen verschijnt, op 23 april, en duurt tot en met 15 augustus, de geboortedag van Willem Barnard (1920-2010). In september wordt het winnende lied bekendgemaakt.

Stem vanaf 23 april voor uw lied op www.mooistebarnardlied.nl. We noemen alvast tien topliederen, die u kunt luisteren of lezen. U kunt ook uw eigen keuze insturen: een lied dat volgens u in deze lijst thuishoort. Doe mee, en maak kans op een mooie prijs. Onder alle indieners verloten we de driedelige uitgave In wind en vuur – Alle liederen t.w.v. 175 euro (of u ontvangt het aankoopbedrag terug). Voor meer info over In wind en vuur: zie www.skandalon.nl/barnard 

‘Het Mooiste Barnardlied’ is een samenwerking van KRO-NCRV, Nederlands Dagblad, Heilig spel, Muziek en Liturgie, Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, Stichting Kerkmuziek Netwerk (Kerkliedwiki), Stichting De Vertaalslag (Sytze de Vries) en uitgeverij Skandalon. 

 

Nieuwsbrief

Wil je niets missen van tips of nieuwe activiteiten? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief.

Bijbellezingen en liederen

Meer overzichten van lezingen en liederen.

Agenda

Zoek je naar activiteiten rond kerkmuziek en liturgie? Hier ben je welkom om mee te doen.

Recente berichten

Bekijk meer berichten.