Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Willem Vogel zang- en muziekmiddag (Voorschoten)

4 februari @ 16:00 - 17:00

Voor liefhebber van de muziek van Willem Vogel is er een ‘Willem Vogel zang- en muziekmiddag’ in de Dorpskerk te Voorschoten op zondagmiddag 4 februari 2024, 16.00 uur. Ook is het mogelijk om aan een ad hoc koor mee te doen. Je leest er alles over in de onderstaande informatie, die werd aangeleverd door de organisatoren.

We willen Willem Vogel, de componist van vele kerkliederen eren met een zang- en muziekmiddag.
Directe aanleiding en inspiratie voor ons was de muziekdag op 23 juni op de VU in Amsterdam, die werd georganiseerd door zijn opvolger Christiaan Winter. Op dezelfde dag promoveerde Christiaan Winter op het belang van de kerkmuziek van Willem Vogel voor de Nederlandse Kerkmuziek.

Willem Vogel werd op 2 mei 1920 geboren in Amsterdam, studeerde orgel bij Albert de Klerk, koordirectie bij Jaap Spaanderman en compositie bij Jan Koetsier. Tevens studeerde hij aan de Beiaardschool in Amersfoort.
In 1939 werd hij benoemd tot organist in Amstelveen, in 1946 in Amsterdam-Watergraafsmeer, en in 1961 werd Vogel cantor-organist van de Nieuwezijdskapel in Amsterdam. Na sluiting van deze kerk verhuisde hij met zijn cantorij, die werd omgedoopt tot Sweelinck Cantorij naar de Oude Kerk. Tot 1996 was hij daar cantor, en tot 2002 (hij was toen 82 jaar) organist.
Hij overleed op 90-jarige leeftijd op donderdag 7 oktober 2010.

Vogel streefde niet naar muzikale hoogstandjes maar naar goed zingbare melodieën, die moesten aansluiten bij het gewone gemeentelid. Wie kent niet liederen als “Wij moeten Gode zingen” of “De vreugde voert ons naar dit huis”? Hij is recordhouder qua aantal liederen in onze liedboeken: het Liedboek uit 1973 kende al 20 gezangen van zijn hand, het Liedboek uit 2013 91 gezangen en ordinariumgedeelten. Naast kerkliederen componeerde hij ook orgelmuziek, evangeliemotetten, en toonzette hij gedichten.

Daarom willen we op zondagmiddag 4 februari 2024 in de Dorpskerk van Voorschoten de muziek van Willem Vogel weer tot klinken brengen en een aantal van zijn prachtige liederen zingen. Daarnaast wordt ook een gedicht van Ida Gerhardt gezongen zoals op muziek gezet door Willem Vogel en wordt één van zijn partita’s voor orgel gespeeld.

Voor deze zondagmiddag willen we een ad-hoc koor vormen, waarmee we de liederen van tevoren instuderen. Herman Lodder is de dirigent en Willeke Smits zorgt voor de begeleiding. U kunt zich opgeven door middel van een mailtje aan  herman.lodder@gmail.com. Als u zich opgeeft, geef dan gelijk uw stemsoort (sopraan, alt, bas of tenor) door. Repetities zijn gepland op zaterdag 3 februari van 16.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 februari van 15.00 tot 15.45 uur (voor de aanvang). Alle muziek wordt van tevoren via mail doorgestuurd.

We zien er naar uit en tot 4 februari!

Ds. Guus Fröberg en Herman Lodder

Gegevens

Datum:
4 februari
Tijd:
16:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Dorpskerk, Voorschoten
Kerkplein 2
Voorschoten, 2251 BS
+ Google Maps