Liederen bij een Bijbelverhaal zoeken

Veel liedbundels verwijzen naar de Bijbel als bron voor bepaalde woorden of zinnen in een lied, of als vertolking van een bepaald Bijbelverhaal. Meestal wordt daarvoor de gecodeerde vindplaats in de Bijbel genoemd, bestaande uit Bijbelboek, hoofdstuk en versnummers. Bijvoorbeeld Matteüs 5:1-8:1. Kenners weten dat daar het verhaal over de Bergrede van Jezus te vinden is. Maar wie minder thuis is in deze nummercodes vindt een stuk lastiger de weg naar liederen bij een verhaal.

In de Kerkliedwiki helpt je met een eenvoudiger route: je kunt ook direct zoeken op Bijbelverhaal.

Registers in liedbundels
Zoeken naar een verhaal op Kerkliedwiki

De keuze van de Bijbellezingen

In de meeste kerken wordt niet de hele Bijbel gelezen. In elke kerkdienst of mis wordt een bepaald stuk gelezen, zo’n gedeelte noemen we ook wel een perikoop.

Het gaat dan steeds om min of meer afgeronde verhalen, zoals het scheppingsverhaal, het verhaal over Adam en Eva in de Hof van Eden, verhalen over de aartsvaders, Mozes in het biezen mandje, het ontvangen van de tien geboden en andere verhalen uit het Oude Testament. En in het Nieuwe Testament gaat het bijvoorbeeld om de verhalen over de geboorte van Jezus, zijn doop, de intocht in Jeruzalem, het Pesachmaal of de opstanding.

De keuze van deze perikopen is al eeuwenlang in gebruik bij het samenstellen van Bijbelse leesroosters voor de vieringen in veel verschillende kerkgenootschappen. Rond de hoogfeesten van Kerst, Pasen en Pinksteren zijn er veel overeenkomsten in de leesroosters, maar op andere tijden in het jaar zijn er verschillen. Bovendien kiezen sommige roosters voor een schema van één jaar (bijvoorbeeld in de Evangelisch-Lutherse kerk) en kennen anderen een driejarig rooster (het zogeheten A-, B- en C-jaar).

Zoeken op het verhaal

De lezingen in de kerk zijn dus meestal fragmenten die een duidelijk begin- en eindpunt hebben. Zoals bijvoorbeeld de afzonderlijke verhalen over de wonderen die Jezus verrichtte, waarvan de bruiloft in Kana de eerste is. Wil je bij dat verhaal een geschikt lied zoeken, dan moet je weten dat het verhaal staat in Johannes 2:1-12. Daarom proberen we de komende tijd alle liederen bij Bijbelverhalen ook te ontsluiten via de titel van het verhaal. Je kunt in de Kerkliedwiki dus nu eenvoudig zoeken naar de pagina bruiloft in Kana.

Hoe kun je zoeken?

Tik in het zoekveld rechtsboven de naam van een verhaal in. Als het verhaal als ingevoerd zie je het meteen verschijnen.

Zoeken in een Bijbelboek

Weet je niet precies hoe het verhaal heet, maar wel in welk Bijbelboek het staat, dan kun je ook eenvoudig zoeken naar het Bijbelboek, bijv. Johannes (zie afbeelding). Op de Kerkliedwiki zie je per Bijbelboek rechts op het scherm welke verhalen er in voorkomen. Zodra we die hebben gevuld kun je op de link klikken. Ben je eenmaal op de pagina van een verhaal, dan kun je bovendien met de pijltjes eenvoudig naar de het volgende verhaal binnen dat Bijbelboek gaan.

Zowel voor korte als lange verhalen

Sommige verhalen zijn kort en beslaan een klein aantal verzen in de Bijbel, bijvoorbeeld het verhaal over Jezus in de woestijn in Mattheus 4:1-11.

Langere verhalen beslaan soms meer hoofdstukken. Zoals bijvoorbeeld het verhaal de Bergrede van Jezus. Of het hele verhaal over Noach in Genesis 6:5-9:29 dat vertelt van Noach, de bouw van de ark en de zondvloed. Wil je liederen zoeken die daarbij passen dan kun je op de Kerkliedwiki ook zoeken naar Noach (Bijbelverhaal).

Natuurlijk krijg je wel steeds alle liederen die een verwijzing hebben naar de betreffende Bijbeltekst. Dat kan het hele lied zijn, een enkele strofe of slechts een zin. De definitieve keuze vraagt dus altijd nog om een creatieve en liturgisch passende afweging door de liturg of kerkmusicus die de viering voorbereidt.

Deel dit bericht op:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Auteur: Lydia Vroegindeweij is theoloog/musicoloog (PhD) en initiatiefnemer van de projecten Kerkliedwiki en Orgelkids.  Zij is tevens voorzitter van de Stichting Kerkmuziek Netwerk.

Nieuwsbrief

Wil je niets missen van tips of nieuwe activiteiten? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief.

Bijbellezingen en liederen

Vind snel geschikte liederen bij de verschillende leesroosters per zondag of viering op de Kerkliedwiki.

Meer overzichten van lezingen en liederen.

Agenda

Zoek je naar activiteiten rond kerkmuziek en liturgie? Hier ben je welkom om mee te doen.

Recente berichten

Bekijk meer berichten.